Sign Up & Login

- Sign Up (Daftar Ahli)

- Forgot Your Password?


Username

Password

Remember Me
spacer
Edisi Pertama

Dapatkan Sekarang!

Kod HTML Untuk Promosi

Kongsi Pengalaman

Aduan dan Cadangan
spacer
Follow Us

Become Our Fan
Be one of our 56,000++ FB fans
spacer
Statistik
- Guests Online: 71
- Members Online: 20
- Total Members: 85,796
- Show Who's Online
- 26,107,511 visits since
December 2007
spacer
Jom Promosi

spacer
Feedback Anda

Kelajuan Loading iLuvislam
spacer
Ehem, Gambar Muslimah-kah Ini..?

Ehem, Gambar Muslimahkah Ini?
www.iluvislam.com
oleh:private_xplorers
(dipetik dari blog WEWR ~khabar dari urdun~)

 

MUQADDIMAH

Terkadang bila melayari weblog-weblog rakan, menjelajah ke dalam dunia maya bagi manusia yang memayakan diri mereka, saya merasa hairan melihat sesetengah weblog muslimah, yang bertudung, yang menutup aurat, tidak segan silu pula untuk memaparkan gambar masing-masing.

Tiadalah terlalu salah untuk memaparkan gambar anda, ya muslimah sekalian, namun, sayangnya, anda terlupa bahawa gambar yang anda posting itu adalah gambar sebesar skrin 17 inci! Setiap butir jerawat dan bulu halus di muka anda terpampang rapi!

MUSLIMAH & GAMBAR : ADA APA DENGANNYA?

Tidaklah tujuan saya mengaibkan kalian. Saya adalah rakan kamu. Sahabat kamu. Yang enggan melihat wajah-wajah anda itu, dipaparkan sewenang-wenangnya kepada orang. Biarpun wajah bukan aurat mengikut sesetengah mazhab, namun tatkala fitnah mengundang, tidakkah ia melayakkan ianya ditutup dari pandangan umum? Muslimahku, Dunia internet semakin berkembang maju. Satu hari, satu weblog, mungkin berjuta-juta orang yang melihatnya setiap hari.

Di kalangan mereka ada yang bagus, yang menundukkan pandangan selaras firman Allah dalam Surah An-Nur “Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan. ”

Namun, kita harus akui, bahawa di kalangan jutaan orang itu, ada yang hatinya sakit, ada yang jiwanya perit menanggung kesakitan akibat terlihat wajah-wajah kamu biarpun kamu bertudung litup. Muslimahku, Kalau kita lihat dunia gambar bukan main maju lagi. Dahulu, cuma setakat kamera yang perlu dicuci gambarnya. Kini, telefon juga menjadi kamera. Kamera pula lebih dahsyat, lebih instant, sesegera mee segera yang sama kerosakan yang dibawanya, penyakit hati.

 

Alangkah malangnya, kalau wajah-wajah anda yang terpamer itu, mengundang gejolak rasa di jiwa insan bernama lelaki, yang beriman akan beristighfar dan memujuk hati, manakala yang sakit jiwanya, akan mula mengganggu anda. Mula memburu anda dengan SMS, telefon, hatta mungkin mendekati anda, dengan tujuan memiliki anda….

Hanya kerana satu kesilapan yang mungkin anda tidak terniat, wajah anda terpampang besar di internet! Gambar adalah bayangan realiti. Namun mungkin juga ia fantasi. Kadangkala tertipu juga lelaki pada fantasi Photoshop, Fireworks dan seribu satu pengedit gambar lagi. Kalau itu memang tujuan anda, anda tanggung sendirilah. Tapi kalau niat anda cuma berkongsi, dengan tanpa sedar mengajak fitnah bertandang, maka amaran saya, hati-hatilah!

PENYELESAIANNYA….

Andalah sahaja yang mampu menyelesaikannya. Bukan orang lain. Diri anda, andalah yang harus menjaganya. Apa tujuan anda bertudung dan menutup aurat? Bukankah kehendak syariat dan ingin menutup pandangan orang kepadamu? Maka, soalan saya, menundukkan pandangan bukan kehendak syariatkah? Memaparkan wajah anda besar-besar menutup pandangan orang terhadap andakah? Kerana weblog-weblog dan web foto itu milik anda, seharusnyalah anda kecilkan wajah-wajah anda dengan mengecilkan saiz gambar itu.

Banyak cara boleh dilakukan menggunakan perisian pengedit gambar. Belajarlah daripada yang tahu. Hindarkanlah aksi-aksi dan posing-posing yang hanya akan menambahkan lagi kerosakan jiwa masyarakat. Sekiranya niat anda hanya ingin berkongsi dengan rakan muslimah anda, lakukanlah secara tertutup. Elakkan posting yang boleh dilihat oleh segala macam jenis orang. Kalau lebih mudah, anda kirim saja emel bergambar pada rakan muslimah anda itu.



Ingat, wajah anda, anugerah Allah.

Anugerah Allah itu hanya layak dilihat berkali-kali oleh yang layak sahaja...
Wallahu A’lam..

Wanita solehah, Itulah sebaik-baik hiasan...

S e l a m a t B e r m u j a h a d a h



296 Comments · 60200 Reads · Print Bookmark and Share
Iklan @ iluvislam
 


Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

Awesome! Awesome! 75% [141 Votes]
Very Good Very Good 13% [24 Votes]
Good Good 6% [11 Votes]
Average Average 3% [5 Votes]
Poor Poor 3% [6 Votes]
Comments
pawanayah on June 06 2008 23:47:38

assalamualaikum

thanks a lot...
walaupun artikel ni dah pernah baca..
peringatan berganda...alhamdulillah


iluvislam(^_^)
ahlipulau on June 06 2008 23:47:52

salam....
ana sngt setuju dgn pndngan anta itu..amin.....
ahlipulau on June 06 2008 23:49:29

salam....
bkn anta la.....silap...
iman_syahid on June 07 2008 00:40:28

alhamdulillah
teguran yg membuatkan muslimah lain kembali bangun...
ada benarnye...terkadang,gmbar yg diletakkan boleh menimbulkan fitnah..dn sbagainye..
mudah-mudahan muslimah lain mengambil iktibar dri artikel di atas...
thumbs upthumbs uptata
cahayamujahadah on June 07 2008 00:49:47

salam alaik...

astagfirullahala'zim..rsa trkena btg hidung sndri la...wlaupn xbnyk gmbr yg ana ltk kt page,tp still ade..real sad

syukran wa afwan krna mnyedarkn...

"Ingat, wajah anda, anugerah Allah.

"Anugerah Allah itu hanya layak dilihat berkali-kali oleh yang layak sahaja...
Wallahu A’lam..

Wanita solehah, Itulah sebaik-baik hiasan..."
afdhal87 on June 07 2008 00:57:31

masyaAllah

syadeed... tp logis juga.

marina mahathir di wawancara dalam tv3 ,berita terkini sebulan yang lalu, beliau menegaskan bahawa
meletak picture d laman web bagi pihak wanita kebarangkalian pengkhianatan tinggi pada gambar-gambar tersebut. maka elakkanlah hmm!

ada betul nya..insyaAllah
ibnatu on June 07 2008 01:12:31

firman Allah dalam Surah An-Nur “Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan. ”


insyaAllah
qirana on June 07 2008 03:06:11

assalamualaikum
hmm...ana dah terpk..tp igtkn ape yg ana pk tu,ana sorang je pk camtuhmm!...heh,ayat ape ni.hhehe..nyway,thxx 4 de information ya...gembira
mujahid92_muslim on June 07 2008 04:14:45

masyaAllah
abidfiddin88 on June 07 2008 05:03:07

peringatan yg bagus...thumbs up

eka dulu pon penah ditegur oleh sorg kawan laki ni sebab eka letak gmba kt ym...gmba tuh hanya nmpk sebelah muka eka je tp die kate better tukar pic coz die kate bmbang pic tuh leh menjadi punca kaum adam ni naik syahwat...no

then after dat eka tukar letak gmba katun je...yahoo!
utk dlm fs plak eka letak gmba dlm private photo coz kawan2 n sedara2 yg kenal eka je yg eka akan approve utk tgk pic eka...grindance

semoga org lain pon xpaparkan gmba sndiri utk tontonan public...
lagipon mcm xde tujuan utama nk letak gmba sendiri kt dlm internet besor2...kan2?hehehe

pape pon...
semoga makin ramai muslimah yg berubah ke arah yg lebih baik...
insyaAllah
wardatulhamra on June 07 2008 05:12:35

assalamualaikum
ya Allah,ana rse nyesal sgt..
syukran krn beri peringatan..
btol kate chymujahadah,wajah kita hny layak dilihat oleh org2 tertentu shj..
astaghfirullah..
abidfiddin88 on June 07 2008 05:23:42

eh eka ade soalan...

cmne kawan kite yg letak pic kite kt page die...without permission...help

then bile kite suh delete...die kate xde pape pon juz gmba je..bukan nmpk aurat pon..

cmne nk buat kalo cmni ek?hmm!
Yara on June 07 2008 06:03:06

assalamualaikum

alamak, mmg ana terasa lah...
tapi alhamdulillah ada org tegur.. gembira

ni ana baru je abis buang2 gmbr ana, takot pula tiba2... sad

tapi mcm mane ya... kalau ade kawan sendiri yg letak picture kita tu,
ni yg ana kena minta dia delete gmbr ana nih.. yes
kucing on June 07 2008 06:17:26

to eka88, insyaAllah awak boleh forwardkan artikel ni kepada kawan awak tu..bagi saya,artikel ni sangat membuka minda..it makes me think whether I wanna put my pics or not..walaupun ia bukanlah cadangan wajib, namun ade betulnya juga...
wardatulhamra on June 07 2008 06:18:02

ape kate suro kwn eka n yara bace artikel ni..thumbs up
moge2 diorg dpt trime ape yg baik n ape yg buruk..insyaAllah
sme2 kite doakanlah ye..
hanun on June 07 2008 07:53:53

alhamdulillah
sy nk buat dh sume 2 nsb baik ade yg sudi mmbr prngtnyes
puteri_91 on June 07 2008 08:41:35

assalamualaikum

walaupun dah pernah baca artikel ni...tapi bagus lah...sebab selalu ingat-mengingati sesama kita...jagalah pandangan kita wahai muslimah sekalian...malulah kaum lelaki tengok...no
syaqira on June 07 2008 08:54:59

menginsafkan...
ankabouti on June 07 2008 09:10:03

dah lamer ana pikir bende nih... puas juga cari artikel psl nih.. akhirnye jumper gak.. hehehe..
afdhal87 on June 07 2008 09:11:25

masyaAllah
padan la ayah selalu marah bila buka friendster..
laju je mulut ayah sumpah seranah warga friendster..
ayah kata
x da tamadun.. jual diri..duh


"pa.. now.. i know u love your daughter so so so much!"
sebagai hadiah hari bapa yang xde la lame sgt...
i will try to do something...insyaAllah
mawaddah azzahra on June 07 2008 11:53:54

assalamualaikum

syukran jiddan atas perkongsian ilmu yang sangat berguna dalam memberi peringatan bagi hati-hati yang alpa seketika duh

waallahua'alam
LinDakwah on June 07 2008 12:14:03

assalamualaikum
alhamdulillah satu teguran yg membina. Ana baru bercadang nak letak gambar dalam friendster, tup tup terbaca artikel ni. Syukran jazilan atas yg memberi peringatan dan yg membacanya, jangan lupa utk kita jadikan sempadan...
mariaseto88 on June 07 2008 12:57:10

salam....
thanz 4 sharing.....
peringatan buat ana.....sobsob
An Nisa on June 07 2008 12:59:55

bismillah

alhamdulillah

peringatan buat muslimah sekalian termasuk ana.

tapi, ana dah post macam2 tentang muslimah dan gambar ni..

tapi, macam tak de sorang pun yang nak buang gambar nya..

aduihh.sedihnya..ana pulak yang takut kalau2 kawan-kawan ana pinggirkan ana

sebab tegur diorang..

no

tapi, apa2 pun, syukran atas artikel nih..2 thumbs up
mawaddah azzahra on June 07 2008 13:21:06

assalamualaikum an nisa.. sekurang-kurangnya ukhty sudah berusaha. semoga mereka diberikan hidayah dan pantulan petunjuk-NYA...thumbs up

waallahua'alam
proud muslimah on June 07 2008 13:27:09




sy syorkan baca artikel yg ni pula..hehe..best..mgunakan bhs yg sempoi...and disentuh juga psl syabab dan gambar...syabab pun kena jaga ya.. hehe..sama2 menjaga.. insha Allah...

ana pun pernh kwn tarok pict ana... and ana ckp elok2 kat die, n settle..alhamdulillah..seb bek die phm.. :D
nursakinah on June 07 2008 13:28:45

hm..
terima kasih kerana mengingatkan...
mmg bahaya letak gambo kiter kat maner2 web or blog...
org lain blh edit n slh gna...
maqimosha on June 07 2008 14:39:21

maksudnya gambar kecik boleh ke?
nur ishq on June 07 2008 14:57:29


assalamualaikum bagus.....ana setuju 100%
ulul_albab_16 on June 07 2008 15:31:32

Salam... actually saye rase peringatan ini bukan sje utk wanita shj... malah LELAKI.... huhu... kalo wanita kene buang gmbo tok elakkan pndgn lelaki... makenyer lelaki pn begitu juge....

Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli.

Diriwayatkan bahawa pada suatu hari ketika Rasulullah s.a.w. bersama isteri-isterinya (Ummu Salamah r. ha. dan Maimunah r. ha.), datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum) Rasulullah s.a.w. menyuruh isteri-isterinya masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salamah, "Bukankah orang itu tidak dapat melihat kami, Ya Rasulullah ?" Rasulullah s.a.w. menjawab,"Bukankah kamu dapat melihatnya."

see?? masing2 kenelah bantu membantu atr 1 same laen... huhu... senang cte... delete je fstr.... lebeh byk keburukan dr kebaikan... =) bukannyer xde alternatif laen nk kngsi crite... emel ade what... futhermore... xpyhla nk menambahkn tggjwb sedie ade... =)
wardatulhamra on June 07 2008 16:12:36

alhamdulillah..
ana dah pon delete fs ana..
byknye bnd2 lagho n gamba2 yg tak spatutnye letak..
nape sblum ni ana tak prnh terpikir yg sume ni hnye mengundang fitnah manusia..
ya Allah,nyesalnye anasobsob
astaghfirullah,mmg brt rsenye nk wat prkr kebaikan..
ampunknlah dosaku yaAllah,sesungguhnya hnya engkaulah tmpt aku mengadu..
RosNiza Abdullah on June 07 2008 16:31:05

salam alaik....syukran jazilan d atas peringatan yg diberikan...ingat m'igati ke arah memperbaiki diri...moga muslimah2 semua mendapat kesedaran...yes
nadzirah on June 07 2008 16:35:10

emmm...tq 4 sharing!!
pemenang on June 07 2008 16:41:47

maaf pandangan saya mungkin sedikit kontra.....tak perlulah kita sampai menyuruh kawan kita buang gamba dalam fs sedangkan ulamak sendiri tak kate tu haram secara mutlak kerana apa yang saya belajarlah gambar dan fizikal sebenar lain.......kalau kita nak buang gambar dalam fs secara peribadi tak salah....tapi jangan pula kita pandai2 menganggap itu haram ini halal kerana hal nih rasanya lebih baik diserah pada ulamak......untuk langkah prevention takpe..cuma jangan pandai2 guna dalil itu ini untuk kata ini haram atau halal.........cat

tapi apa pun saya yakin setiap benda ada pro kontra selagi ianya melibatkan perkara2 harus..........cat
pawanayah on June 07 2008 16:50:00

wardatulhamra berkata..
"alhamdulillah..
ana dah pon delete fs ana..
byknye bnd2 lagho n gamba2 yg tak spatutnye letak..
nape sblum ni ana tak prnh terpikir yg sume ni hnye mengundang fitnah manusia..

ya Allah,nyesalnye ana
astaghfirullah,mmg brt rsenye nk wat prkr kebaikan..
ampunknlah dosaku yaAllah,sesungguhnya hnya engkaulah tmpt aku mengadu.."


saya pun sama macam wardatulhamrano
anafsi on June 07 2008 21:15:05

alhamdulillah

syukran2 untuk peringatan...menginsafkan....sad
nur_fiqa on June 07 2008 21:28:27

clap
azmin on June 07 2008 22:16:02

aku kdg2 heran gak, asal asyik pompuan je yg kena jaga semua ni?lelaki camne lak?kalau pompuan tak leh letak gambar yg posing ntah hape2, lelaki pun mcm tu la sepatutnye. tapi asyik2 pompuan je yg nak ditegur.kdg2 bunyinye mcm lelaki ni asal tgk je gambar pompuan naik shahwat. tak semestinye gak. pape hal pun, sama2 main peranan la. pompuan tak payah letak gambar merapu, laki pun camtu gak. kalau ade pun pompuan yg letak gamba mcm tu, lelaki kena la jugak tahan pandangan. takkan pompuan je yg kena amek inisiatif susah payah?abis laki goyang kaki buat deek je ker?kebalkan diri skit bro...

p/s:utk makluman semua, aku adalah lelaki.maaf la, aku kurang gemar dgn artikel yg berbunyi mcm lelaki ni makhluk Allah yg sangat loser yg tak mampu kawal nafsu sendiri tpi asyik nak harapkan pompuan je amik inisiatif itu ini..delete gambar la..gambar kecik la..
tuanyeop on June 07 2008 22:42:58

Salam....

Saya menyokong penuh wanita dan lelaki mesti elakkan letak gambar di dalam Frenster atau mana-mana web...

Wanita wajib menhargai wajah dan tubuh mereka

Manakala lelaki wajib menghormati wajah dan badan wanita lain seperti mana wajah dan badan ibu mereka....

Saya syorkan kalau anda mahu letak gambar dalam apa2 website laki ke wanita, pastikan lebih dari 4 orang dan gambar tu janganlah besar..kecil2 udah la....kalau anda pi langkawi, orang bukan nak tgk muka anda tapi nak tgk latak belakang tempat anda pi....

Azmin, saya tidak setuju sepenuhnya dengan kenyataan anda...Sepatutnya post kali ini dipuji...ia mengajar wanita menghargai kecantikan mereka....

Namun, ada kenyataan anda yang saya setuju iaitu lelaki tidak semua tak mampu kawal nafsu..tetapi secara normalnya, ada lah perasaan tu....
anis91 on June 07 2008 23:06:04

perempuan mudah mnjadi bhan fitnah....

jgalaa maruah diri dgn sbaiknya......gembira


iluvislamthumbs up
proud muslimah on June 07 2008 23:10:00

em..ana setuju ngn pendapat azmin yg lelaki pun kene jaga..

lelaki pula jgnlah taruk gambar tah pape, posing lebih2,nnti kalau ada akhowat tgk,mesti terdetik kat hati die, walau sikit, mesti terdetik nye, rasa suka, or 'ihh..hensemnya die ni' pstu nnti terbyg2 wajah lelaki tuh...haaa...dh zina hati...

sama2 la, both laki n pompuan kene jaga..kite plak sebagai penengok gambar xyah la gatal2 nk pi belek gmbr org len kalau xde hal(bg lelaki, xyah saje2 nk tgk gmbr pompuan n bgitu sbliknya)...

kat dlm artikel ni ada sentuh psl lelaki bagaimana pula gmbr die

nessa_syahirah on June 07 2008 23:18:44

Ana terus delete fs bila 'terbaca' artikel ni dulu..errmm,turut mengharapkan agar semua muslimat bertindak perkara yang sama,sebab ana sayang kamu semua..walau seribu alasan diberi dan dicari,ana harap semua faham,kita adalah seorang insan bergelar-MUSLIMAH.
comfort
Wallahualam..
metafora21 on June 08 2008 00:42:21

syukran...
selama ni xsdar n x terfkir kmungkinan ini...
sekarang ana nk delete seme gambar yang ade kt fs..
syukran krana memberi peringatannnnn.....



jazakallahsobsob
dza_al_nada on June 08 2008 08:04:25

assalamualaikum

salam kenal.......
alhamdulillah

Terima kasih atas ilmunya, dengan ini saya mendapatkan pengetahuan baru. Semoga dapat menyadarkan teman - teman yang lain juga. amin
some1_secret89 on June 08 2008 11:05:01

assalamualaikum
sy dh lme delete. 2 pun sbb tbce buletin yg shbt postkn kat fs. alhamdulillah
abidfiddin88 on June 08 2008 13:05:17

eka dh delete fs...alhamdulillah
charkoeyteowgirl indahouse on June 08 2008 15:23:41

assalamualaikum

good article.... clap

insya Allah...
sy aka deletekan gambo2 dlm fs n tagged....
ermmm...
nk tnya sket...
cemana plak kalo org yg da bekawin letk pic dia stu fmily...
tmasuk pic suami n anak2...
no pic solo.... hmm!
farahsuke hijou on June 08 2008 18:18:09

assalamualaikum

erm....kami pun ada t'pk psai benda ni..

alhmdulillah, dgn adanya artikel cm ni...dpt kukuhkn lg pmhman km psal isu ni..thumbs up

syukran....clap
diyana-s on June 08 2008 19:26:50

alhamdulillah artikel ini byk mmberi peringatan~thumbs upthumbs up
nufa on June 08 2008 19:59:06

assalamualaikum
syukran..x terfkr lak psl ni
andrea_kamilia on June 08 2008 20:13:47

tahniah, barakallahu feek.

artikel tersebut sangat menyedarkan. syadeed? penulis tidak menegah kaum wanita meletakkan gambar di internet. penulis menegah kaum wanita "berhias" secara online. tiada satu pun ayat daripada artikel di atas menegah sekeras-kerasnya kaum wanita untuk mempamerkan gambar mereka di weblog2, atau mana2 situs maya.

perkara ini berasaskan konsep decency. dan Islam sentiasa mahukan penganutnya berperibadi decent. akal yang sihat, dengan izin Allah, pasti mampu membezakan gambar yang sewajarnya dikongsi umum dan gambar yang tidak.

wslm
Sayyid Qutb on June 08 2008 22:02:02

Sokong 100%...

Practicable for muslimeen too..
tuanyeop on June 08 2008 23:10:22

Allahuakbar!

Tahniah buat akhawat dalam i luv islam...Terus baca terus delete gmbar dekat frenster....

Teringat kisah zaman ar rasul dulu, bila turunnya ayat menutup aurat, semua sahabiah cepat2 mencari helaian kain untuk menutup aurat....

So, hargailah kecantikan wajah anda...walaupun dalil memakai jilbab (penutup muka) lemah(mungkin saya silap) tetapi beberapa ulama yang alim tentang Quran Sunnah begitu menjaga wife mereka...Kebanyakan wife mereka berjilbab...subhanallah....
wardatulhamra on June 09 2008 00:27:41

assalamualaikum
ana sekadar nk kongsi pglmn..
lps delete fs ana rse idup ni lebih tenang dr sblum ni..
tak pyh nk pikir eh ade friend request,new comment,new message n so on..
ana sblm ni sgt addicted ngn fs smpai waktu study pon 'terpakse' bukak internet semata2 nak tgk fs..astaghfirullah..real sad
bile teringat balik rse nyesal sgt..senanye byk lgi medium utk kita semua menjalinkn ukhwah..
gunekn kemudahan yg sedia ada like email or ym..
ana rse lbih mudah dgn care ni..
n the most important is dpt mengelakkan fitnah manusia..
tp sume ni depends on niat kita..
sesungguhnya stiap perbuatan kita disertai dgn niat..
antum wa antunna semua da sdia maklum ape yg baik dan ape yg buruk..
insyaAllah,marilah kita sme2 mnjd 'abid yg mulia disisiNYA..
amin
wardatulhamra on June 09 2008 00:29:14

assalamualaikum
ana sekadar nk kongsi pglmn..
lps delete fs ana rse idup ni lebih tenang dr sblum ni..
tak pyh nk pikir eh ade friend request,new comment,new message n so on..
ana sblm ni sgt addicted ngn fs smpai waktu study pon 'terpakse' bukak internet semata2 nak tgk fs..astaghfirullah..real sad
bile teringat balik rse nyesal sgt..senanye byk lgi medium utk kita semua menjalinkn ukhwah..
gunekn kemudahan yg sedia ada like email or ym..
ana rse lbih mudah dgn care ni..
n the most important is dpt mengelakkan fitnah manusia..
tp sume ni depends on niat kita..
sesungguhnya stiap perbuatan kita disertai dgn niat..
antum wa antunna semua da sdia maklum ape yg baik dan ape yg buruk..
insyaAllah,marilah kita sme2 mnjd 'abid yg mulia disisiNYA..
amin
Adawiyah Juzailah on June 09 2008 00:51:48

alhamdulillah

Artikel yg bagus... Akhowat dan ikhwan kenalah sama2 menjaga pandangan. Ikhwan pula kena menahan nafsunya... Kenapalah akhowat yg disalahkan sedangkan ada ikhwan yg x ambil insiatif utk menjaga nafsu sedangkan akhowat telah ambil inisiatif...

Maafkan ana sekiranya terkasar bahasa... cat
acax on June 09 2008 10:03:42

terima kasih atas peringatan ini..
moga dirahmati Allah..jazakallah
truebeliever90 on June 09 2008 11:39:15

Ya Allah..
ssh nyer rase nyer..
byk plak rase tanggung jawab nie..sobsob
ana_dyana on June 09 2008 14:45:55

assalamualaikum

ana pn trasa terkena batang hidung sendiri lpas bace artikel ni...real sad
tp alhamdulillah sbb diberi petunjuk dr ALLAH mll artikel ni.
ana rasa rkn2 muslimat kna forward kt sahabat2 yg lain utk dikongsi...
same2 lah kta menjaga gamba kte n rkn2 muslimat yg lain dr dilihat oleh golongan yg tidak sepatutnya...insyaAllah
my love haqiqi on June 09 2008 17:46:51

perkongsian yang amat berguna
bagi diri yang lemah n hina ini...
ya ALLAH lindungilah hamba mu...
abubakrjr on June 09 2008 19:51:25

Bismillah...

Salam sejahtera dan salam peduli....
Menarik artikel ini...
Reaksi akhawat pun cukup memberangsangkan...
Tahniah buat antum semua...
Ikhwah pun sama, jangan tayang muka berjerawat anda!

Apapun best melayan I Luv Islam!
hankypanky on June 09 2008 23:35:06

ades! terkena lagi.. huhuhu.
takpe..bagus2..peringatan..

*delete pix*cat
ad-din on June 10 2008 22:51:36

alhamdulillah.. bagus artikel ni.. walaupon ia sekadar satu peringatan..tp bg yg muslimah haruslah alert dgn keadaan ni.. jgn mudah terpengaruh dgn kemajuan teknologi.. mmg dr segi gambar yg di pamerkan tu bertudung labuh, tutup aurat dan sebagainya.. tp ianya boleh dilihat oleh ramai org dr seluruh dunia.. pelbagai manusia punyai pelbagai tanggapan rasa terhadap gambar yg anda pamerkan.. bagi sesetengah lelaki, hanya dgn melihat wajah seorang muslimah sahaja boleh menimbulkan gelojak nafsu yg membara... bak kata pepatah dr mata turun ke hati.. xkenal maka x cinta... jadi sedarlah wahai muslimah2ku, sayangilah wajah anda.. biarlah tiada org yg melihatnya tetapi di sisi Allah itu wajahmu bersinar bak mentari pagi...
seputih qaseh88 on June 11 2008 12:15:42

alhamdillah artikel ni banyak memberi panduan dan teguran membina kepada kaum hawa......terutamanya diri saya sendiri agar lebih berhati-hati.mungkin ramai yang ada di luar sana lupa atau leka(t'masuk dr ana jg).mungkin juga ramai yg belum mengetahui,tegurlah dgn penuh lemah lembut kerana hatinya serapuh kaca,lebihkan penerangan berbanding kritikan.moga dia senang menerima.



TQ.....
dr_ila on June 12 2008 10:45:26

menginsafkan... peringatan buat suma..
jazakallah
kuba on June 12 2008 13:42:32

hurm, kalo teguran yg bek tak terkesan mcmana? hati dah penuh karat... besou kepala, megah dgn anugerah tuhan yg dberi, bila ditegur, katanya sj tunjuk bukti, i guna sampoo ni, so dh tak tkt org keji, rambut itu mahkota pompuan, kena ar pamerkan.. fuh, sempoikan falsafah muda-mudi dewasa ni?

p/s: kuba guna sampoo silk, lembut dan harum...
nur akmal on June 12 2008 18:49:12

alhamdulillah...
terima ksh ats peringtn demikian. semoga kita semua dicucuri rahmat olehNYA...
wardah_tiey on June 12 2008 20:32:08

assalamualaikum
alhamdulillah

Artikel yang bagus...
masyaAllah...
dulu ana pun ada bubuh gambar..tp sekerat je..muka sahaja..
tp Alhamdulillah..ana dah pun delete sebelum artikel ni keluar..
bermulanya bila ada kisah disebaliknya..
tp biarlah ia dirahsiakan..
ada hikmah lepas ada delete gambar2...

mudahan..untuk shabat kita yg lain..hayatilah artikel ni..moga dalam redhaNYA..amingringrindance
bibi_raihana on June 13 2008 00:45:58

Assalammualaikum
asif sbb nak interfere sikit..cat ehehe
lagi2 skrg ni tgh hangat ttg "friendster"
cube shbt2 fikir semula.. friendster tu mcm nak promote diri je..
gmbr tu jgn cerita dah ramai yg letak..
err.. asif, sekadar berkongsi.. renung2kanla :D
Away on June 13 2008 06:30:32

thnx untk artikel y brmanfaat ini,,alhamdulillah
ainsolehah on June 13 2008 14:03:58

assalamualaikum
kepada saudara azmin,memang betul ap yg diperkatakn oleh saudara,tapi itulah hakikatnya, bahawa lelaki itu telah dikurniakn dgn 9 nafsu dan 1 akal, oleh itu,tidak hairanlah sekiranya kaum adam tidak boleh mengawal nafsu....oleh itu, perhatian kepada kaum hawa,,,tolonglah........pelihara aurat anda sebaik2nya.... salam..
ainsolehah on June 13 2008 14:06:34

gambar 2 kadang2 kwan kite yg letakkan tanpa keizinan...tp kalau gambar yg islamic dan menutup aurat lak cmne?real sad
vanda_diana on June 13 2008 15:33:21

jagalah auratmu ..... yesyes

best artikel ni.banyak kasi manfaat... clap clap clap clap clap

iluvislam
azmin on June 13 2008 17:18:09

kepada saudara azmin,memang betul ap yg diperkatakn oleh saudara,tapi itulah hakikatnya, bahawa lelaki itu telah dikurniakn dgn 9 nafsu dan 1 akal, oleh itu,tidak hairanlah sekiranya kaum adam tidak boleh mengawal nafsu....oleh itu, perhatian kepada kaum hawa,,,tolonglah........pelihara aurat anda sebaik2nya.... salam..


hmm...pembetulan sket...lelaki ada 9 akal 1 nafsu..perempuan ada 9 nafsu 1 akal...

utk kaum hawa, silakanlah pelihara aurat anda. kpd kaum adam, beringat2lah jugak. jaga hati kite jugak.

gambar 2 kadang2 kwan kite yg letakkan tanpa keizinan...tp kalau gambar yg islamic dan menutup aurat lak cmne?


cuba baca balik artikel ni betul2. bukannye tak boleh letak gambar langsung. tp jangan letak gambar merapu2 yg posing maut ntah hape2. gambar2 yg ok tak pe la.
Wan Siti Aisyah on June 13 2008 18:47:49

salam..
erm..
lps sy bce artikel nie..
rse mcm bslh lak ltk pic sy w/pn xde posing pelik2..
tp,ble tgk blk komen yg dipost oleh llaki..
rse mcm bdose lak..hu3..sad
de yg komen elok,de yg x..
alhmdulillah,sy da wt sume pic2 tu private n xleh dtgk oleh ssape..
korang rse ok x?
_NurQolbi_ on June 14 2008 13:17:15

Salam..
Alhamdulillah..
bagusnye artikel nie..
mmbr 1001 keinsafan pd muslimah2 tmsuk dri ana..
sama2 kte muhasabah dri..
insyaAllah..
ke arah mmbina Muslimah Solehah Pemagkim Kemajuan Ummah..
amin

<a href="http://s157.photobucket.com/albums/t46/camarsenja/?action=view¤t=1_271583851l.jpg" target="_blank"><img src="http://i157.photobucket.com/albums/t46/camarsenja/1_271583851l.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>
_NurQolbi_ on June 14 2008 13:21:10

Salam..
Alhamdulillah..alhamdulillah
bagusnye artikel nie..
mmbr 1001 keinsafan pd muslimah2 tmsuk dri ana..
sama2 kte muhasabah dri..
insyaAllah..
ke arah mmbina Muslimah Solehah Pemagkim Kemajuan Ummah..

'Maka Hadapkanlah Wajahmu dgn lurus kpd Agama (ALLAH SWT)(tetaplah ats)
fitrah Allah yg tlh menciptakan manusia mnurut Fitrah itu,,
Tiada pencerobohan pd Fitrah Allah.itulah agama yg lurus ,
ttpi kebanyak manusia tidak megetahui(Surah Ar-Rum :30)

amin
azliza on June 14 2008 22:39:10

assalamualaikum

masyaAllah...
rase bgitu hina disisi allah lepas bce artikel tu..

alhamdulillah
sy msh sdar awal tntang artikel tu..
smoga mnjadi panduan wat kite smua...
skisluv abadi on June 15 2008 13:36:47

assalamualaikum
artikel yg bagus n menyedarkan..*clapalhamdulillah,kesan dakwah tu smpai kpd hati2 kita..
anyway, skadar ingin meluahkan..ana terfikir jugak kata2 saudara2 di atas..
asyik muslimah je yg disuruh m'jaga..mmg wajib bg muslimah utk m'jg..itu hukum ALLAH..
cuma yg ana kesalkan adlh dr pihak muslimin..kdg2 muslimah dh tlebih m'jg tp msih da jgak mata2 nakal @suara2 usikan dr pihak llaki..kdg2 ana t'fikir nape jd cmni pdhal yg muslimah tu dah m'jga shabis mgkin..btudung labuh,bbaju kurung longgar, pkai socks tp msih blh timbulkan syahwat llaki..ada shbat ana citer, dia pkai tdung labuh n b'jubah tp salahnya juz bcoz dia gntungkan student card kt hjung tdung labuh dia dan da seorang llaki dtg tegur dia n kta, "boleh x kamu klipkan student card kamu kt tmpat lain sbb student card yg bgerak2 dek ditiup angin tu blh sbabkan muslimin mandi wajib.."
bila ana dgr shbt ana citer ni,ana terus tepuk dahi n kata..
"masyaALLAH,student card yg b'gerak pun blh naikkan nafsu????"
tp ana tau bkn smua muslimin bgni tp wallahuaalam..
afdhal87 on June 15 2008 16:32:18

astagfirullah.. muslimin berkenaan di nasihatkan puasa dan jaga basyar enta! ayoo.. manyak takot woo.. masyaAllah
iman nur marhaniza on June 15 2008 22:15:29

salam
artikel yg baek
mnydarkan sy
trima kasih
akhawat88_girl on June 15 2008 22:28:01

alhamdulillah

kadang2 sbg muslimah kita alpa dan mudah terpengaruh dgn iklan dunia..
mudah-mudahan kita sentiasa mengingati dan diingati demi mnjadi muslimah sejati kerana mujahadah itu amatlah sukar

insyaAllah
syiqin on June 16 2008 21:15:40

alhamdulillahiluvislam
peyrra_87 on June 16 2008 22:28:47

tq 4 ur remind..thumbs up
kapalkecilku on June 17 2008 00:03:21

assalamualaikum...

alhamdulillah artikel yg baek lagi menyedarkan 2 thumbs up

pix dari public dah jadi private... ana ingat nak delete fs tu... actually, dah berkali2 delete fs... but then, now remainkan account tu untuk mendapat info2 utk apape perjumpaan persatuan & etc... (kalo guna utk dakwah kan bagus..)

jagalah hati... malulah pada Allah...

smoga kita semua mendapat ampunanNya, ameen...

pray
opi on June 18 2008 20:03:42

*alhamdulillah................. SATU PERINGATAN..............
time kasih*jazakallah
ain-zue88 on June 19 2008 15:35:20

assalamualaikum
alhamdulillah
kata2 yang penuh hikmatnya dpt memberi istifadah kepada sumer umat muslimin supaya terhindar drpd FITNAH dunia ini.



insyaAllah berdoalah agar kita mendapat petunjuk & hidayah dari Allah
thumbs upthumbs upthumbs upiluvislam
nDz on June 20 2008 14:25:49

thanKz 4 the arTicLe....


bTuL2 memBuka miNda yG seLamA ini xPerNH terPkir.
se7en on June 20 2008 16:43:04

pix dari public dah jadi private... ana ingat nak delete fs tu... actually, dah berkali2 delete fs... but then, now remainkan account tu untuk mendapat info2 utk apape perjumpaan persatuan & etc... (kalo guna utk dakwah kan bagus..)


hah..wt cm anaabdillah nih kn bgus..yg pegi smngt nk dlete fs tuh pehal..ad je cre len nk gune fs nih..x yh le pndg fs nih sume bruk..kite mnusia ad akal..gune la ..mcm psau ah fs nih..pkior2 le ye..
CoolServant on June 21 2008 16:00:31

fs bagos gak pe.........ana mule2 bace psl bnde ni pun mlalui buletin fs yg shbt postkn.......sume mende pon......kalu pndai pkai gune leh jd baik........x kesah la lagu ke,internet ,majalah ke dll..............btol care gune elok la die........kalu slh gune......slh buruk la die.............(dah jadi isu fstr la plak)................psl gmbr ni.....memang x patut la bg male or female nk ltk lam ym,fs,myspace or wat ever la..............xde sbb pon sbnrnye melainkan utk menunjuk je............nk upload gmbr tu pun dh buang mase dah..............


JUST CROSSED MY MIND............nothin prsonal keyh............assalamualaikum
rabihasha on June 23 2008 18:26:15

ada kebenarannya artikel ni...mungkin niat kita nk paparkan pada kawan2 tp kita terlupa mata2 liar kaum lelaki ni x boleh di tutup..
sungguhpun begitu..kata syafiq pun ada benarnya.. .[i]sume mende pon......kalu pndai pkai gune leh jd baik.[/i]...walllahua'lam..sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada apa niatnya..
syifa al misri on June 26 2008 21:47:45

kadang2,gambar2 wanita dlm friendster,youtube or kat manepun
membuatkan ana terfikir...
kenapa mesti siarkan gambar mereka..
sedangkan wajah wanita itu satu yg tdk perlu ditayangkan..
merupakan satu fitnah...

i wonder till now..
dorayakies on June 27 2008 10:29:50

thanks for sharingtata
nana9284 on July 06 2008 14:38:21

*assalamualaikum

terima atas kiriman artikel tuh.atikel yg sungguh bermaknaclap
happy gurlz on July 06 2008 15:05:36

assalamualaikum
ana ade soalan la..
kalo kte ltx pic kte tp rmai2 cm mne??
ok ke x??
then, ade sorunk kwn ana nie..
dye pkai purdah pas2 dye ltx pic dye dlm ms..
cm 2 kre fitnah gak ke??
ana ade ltk artikel nie dlm ms ana..
pas2, ade kwn2 prmpuan mara2 kt ana kte ana nie x up 2 date la..
sabo jerla..
Safiyyah on July 26 2008 15:29:03

assalamualaikum

very good article...i really love it!!
telah lama saya mencari jawapan kepada
persoalan hati nape saya masih lagi tidak siarkan
gambar di internet...i juz follow my heart..wink wink
thanks 4 sharing...peringatan yg amat berguna..
semoga menjadi panduan buat muslimah semua..
syukrangembira
atiqah135 on August 03 2008 10:48:55

thanx 4 da information..
hurm..insyaAllah saye buang..
tp kalo kecik2 tue..n rmai2 ngn member?
contohnye cm dlm frenster..
bole ke x?

-insan yg lemah-
alleiza on August 16 2008 23:51:55

assalamualaikumterima kasih..alhamdulillah...betul ape yg dkatekan tu..alhamdulillah..Allah gerakkan hati bace artikel ni..alhamdulillah
mahsyar2369 on August 18 2008 20:48:13

nice info clapiluvislam
wnn_nur on August 22 2008 15:54:30

alhamdulillah kerana ditemukan dengan article ini..terima kasih kerana sudi berkongsi..keran saya tertanya2 bolehkah kaum hawa letak gambar untuk tontonan macam dalam friensdter tu...................pc
far east on August 22 2008 21:39:50

assalamualaikumsdr lah wanita akn pntg nye mnjge pribadi dri utk mnjdi muslimah yg cmrlang d dnia & d akhirat2 thumbs up
syahmigoh on August 24 2008 21:22:55

alhamdulillah

saya mendapat ilham menasihatkan kawan2 saya menggunakan apa yg ada dalam artikel ini..
fariqn9 on August 26 2008 19:35:33

assalamualaikum
saya amat tertarik tentang artikel di atas....
saya pon ada letak gambar saya kat fs...
itu pon sekadar diletakkan supaya kawan2 saya boleh mencari saya...
sebabnye amat mudah mencari rakan2 yang dah lost conctact....
Lagipon fs boleh dijadikan salah satu medium dakwah pada rakan2 lame...
itu just my opinion....
Ummi Umairah on September 08 2008 09:51:12

Alhamdulillah.. InsyaAllah.
Terima kasih atas perkongsian artikel ini..

InsyaAllah ana akan cube hindari dari perkara2 berikut.. moga muslimah sekalian dihindari ALLAH dari bahana api neraka kelak.. AAAAmmmmmmmmmeeeeennnn... gembira Nauzubillahiminzalik... sad
mard on September 12 2008 02:03:18

ya Allah...
malu rasanyer~~no
cendawan on September 15 2008 13:57:52

erm.....saya ada gak kawan yang mcm tu(ramai gak lah),,tapi cemner caranya yang terbaik untuk saya tegur mereka ni??
pengejarmimpi on September 15 2008 22:48:11

salam..

gambar insan bertudung ini indah. tapi jadi buruk kalau bercampur dengan xbertudung di kalangan gambar2 bertudung tuh. ramai sangat dah kawan2 macam ni. keciwa2. baek tak payah bertudung..

wallahua'lam
anamuslimah_28 on September 30 2008 00:45:06

assalamualaikum
anamuslimah_28 on September 30 2008 01:00:46

grindanceana bersetuju... kerana wanita yang baik ialah wanita yang tidak memandang dan dipandang lelaki.. ('.'wink
qamarun on October 07 2008 22:32:34

bismillah
astaghfirullah.. artikel yg mengembalikan perasaan utk muhasabah diri
komen2 dr sahabat2 pun menambah rasa insaf
alhamdulillah
blueberry27 on October 12 2008 05:07:33

wakarimashita......... watashi ommoko put my usrati in iternet... bismillahalhamdulillahaminassalamualaikummasyaAllahwaalaikumsalaminsyaAllahyes
farah007 on October 19 2008 00:08:21

bismillah assalamualaikum

alhamdulillah setelah membaca artikel nie, sy terus mengambil langkah dengan membuang semua gambar sy yg telah sy letakkan di dalam friendster. Ada juga yang bertanya, kenapa sy xletak gambar sy yg sebenar(sy letak gambar kartun muslimah). Sy menyatakan bahawa sy hendak mengelakkan fitnah dan memelihara anugerah Allah yg telah dikurniakan olehNya. Malah sy telah memberikan url article ini kepada rakan2 yg bertanya...

insyaAllah sy akan kekal sebegini. Sy berniat xnak berikan gambar sy kepada sesiapa pun...Semoga sy terpelihara drpd godaan org2 yg mahu memiliki gambar sy...amin
ajun_ax on October 19 2008 04:26:29

beshgrin
some_1 on October 23 2008 03:23:46

bismillah

article yg menarik.... ana pn pnah tertnya2 seblm ni...blehkah ltk gambr mcm2 mcm 2 je...
tp alhamdulillah ana dapat manfaat dr rticle ni.... dan ana bersetuju dngan comment saudari anamuslimah_28...thumbs up
ameera sofea on October 29 2008 04:26:30

astaghfirullahaladzim...insaf.insaf.thanks yang bagi peringatan..walaupun ana x letak gaambar sorang2 kat fs n just letak gmbr ramai2 je, tapi ada baiknya ana pindahkan semuanya p private pic..or delete trus aja...syukran jazilan yang bagi peringatan..nono
che bu on October 30 2008 00:24:14

slm.sorii mgganggu..kalo laki2 letak pic personal camner plak?kalo laki2 ramai2?kalo soalan ni da terjwab kt bwh nie.sorri..huhu
totally islam on October 30 2008 09:08:49

assalamualaikum. i like diz article... byk org amek remeh hal ni sbb pk bl dah ttup aurat, evting will be ok without pikir ttg pndgn ikhwan. skg ni byk kte tgk akhowat yg pakai purdah. alhamdulillah sbb rmi yg dah sedar nisa' ni kena jg mahkota leloq. disebabkan hny mata je yg terbuka... rmi yg solek mata tu tebal2. letak celak,maskara,eyeshadow & mcm2 lg shg menarik perhatian lelaki. kdg2 bl bc komen, ada laki yg memuji, masyaAllah cantiknye mata. bukankah ini juga salah? zahiriah nye mmg kte menutup aurat. tp ada kah kte pasti yg kte mengikut syarat2 yg ditetapkan oleh syara'? sama2 lah kte pikirkan. maaf salah silap. masih byk lagi khilaf dlm diri ni selaku hamba allah yg hina.
nurekin_iman on November 06 2008 23:36:02

syukran
atas artikel ini
moga bertambah keimanan
rasa cinti untuk illahi di hatiyeswinkiluvislamclap
nilash205 on November 11 2008 00:03:09

insyaAllah


atas nasihat yang diberikan...........



jazakallah
syu on November 15 2008 06:20:03

Jika cantik dan indah menjadi puncanya, maka Allah adalah yang terindah.. . keindahannya terzahir dari makhluknya.
systolic on November 15 2008 18:50:09

alhamdulillah..very very nice artikelthumbs up
humaira13 on November 19 2008 21:17:25

assalamualaikum

hmm... rasernyer mcm byk jer pic.. kat fs.. tu.. lps.. membacer artikel.. kat ats..
raser, mmg ptt buat perubahan..

yg penting.. kener.. btol2.. ikhlas.. nk buat...
niat itu penting.. huhuhu..cloud 9
iman_masni on November 24 2008 23:21:07

salam..ada betulnya cakap anda
mujahidah najihah on December 02 2008 23:25:34

subhanallah..
astarfirullahhalazim..
macam terasa je ape yang dikatakan..
anyway, ana suka dengan articel nie..2 thumbs up
musim_bunga on December 06 2008 02:50:49

assalamualaikum
terima kasih kerana post article ni.
Sblm ni,tak pernah terfikir pula yang gambar di blog tu akan mengganggu hati dan fikiran para muslimin.
Terima kasih kerana sudi kongsi pendapat . alhamdulillah
2 thumbs up
musim_bunga on December 06 2008 02:51:29

assalamualaikum
terima kasih kerana post article ni.
Sblm ni,tak pernah terfikir pula yang gambar di blog tu akan mengganggu hati dan fikiran para muslimin.
Terima kasih kerana sudi kongsi pendapat . alhamdulillah
2 thumbs up
musim_bunga on December 06 2008 02:52:11

assalamualaikum
terima kasih kerana post article ni.
Sblm ni,tak pernah terfikir pula yang gambar di blog tu akan mengganggu hati dan fikiran para muslimin.
Terima kasih kerana sudi kongsi pendapat . alhamdulillah
2 thumbs up
sarah92 on December 10 2008 05:05:49

assalamualaikum
great article...
thanks...
soul4_islam211 on December 17 2008 05:22:37

salam.... kdg2 klau kta tgk pic kat fs ka ms dll...tak semestinya btul...skunk nie kan dunia dah maju...pic yg hodoh pon bley jd lawa..yg itam jd puteh so x yah la tertipu terutama skali kaum adam yg melihat pic si hawa..... huhuhu~ jgn tertipu!
fatin hanisah on December 21 2008 19:15:18

gembirayesnowink

assalamualaikum

clap

senang cite....
x yah fs,my space or wateva regarding to letak2 gambr nih...
heh....
support 100% article nih!!!

semoga semakin ramai y mimbuka mata n minda........
wassalam!!!iluvislam
Khalifah_Jihard on December 25 2008 07:02:14

Salam..urm,camne ek..ana de bagi pic ana kat sorang mamat nyh,mse tu ana tak fikir apa pun..trus bagi jek walaupun ana tak kenal dia..lgpon kami kawan da lme..ble bce artkel ny n pk blek menyesal pulak..msalahnye skang ana da tak berhubung ngan dia lg..cmne ny????ana t'pkselah tnggung dose coz pic ana de kt tgn seorang adam???huwaaaaaaa.......! tkutnyer.......!sobsobreal sadsadany one can help me????help
muslehah on December 25 2008 07:37:26

salam.. tahniah akhawt iluvislam.. senang dengar kate! hu2
ana stuju sgt ngan artikel ni.. ana mntk keizinan tok print out utk tampal kt musolla skulah ana.. tak pown asrama.. jazakallah khoiran khatira..
syababmujahid on December 25 2008 13:47:04

semoga warga muslimat menjadi seperti bunga mawar yang dilindungi syauqah......pastikan indah luarnya....harum peribadinya....dan menjadikan syariat agama sebagai satu landasan pelindung diri......
fateyn on December 27 2008 05:09:13

assalamualaikum

MEMANG BETUL..
WAJAH KITA HANYA LAYAK DILIHAT BERKALI-KALI OLEH ORANG YANG LAYAK SAHAJA...
KITA BUKANLAH UNTUK DIPERTONTONKAN DI KHALAYAK RAMAI...
jazakallah
akalili on December 29 2008 18:49:09

salam alaik..

artikel yg bagus..
sy terpikir n hairan jgak... muslimah bertudung yg letak pix dgn2 pose2 yg mnja..
ape kes? ape tujuannya wat cmtu? klu ltk gmba mka semata2?
LOOK DOESN'T MATTER
sy tau wanita itu cntik.. wajah kte sempurna Allah ciptakan..
tp kta tak perlu menujuk2 dgn kecantikan itu..
kte ptt bersyukur n jg2 diri baek2..

jauhi sifat riak... ishh2
fitrah islamiyah on December 29 2008 23:34:16

alhamdulillah
ada gak artikel cam nie

sepatutnya wajah muslimat hanyalah dilihat
org yg selayaknya
kalau nak letak gak
jgnlah besar2 sgt
kalau lg bagus x letak langsung gambaq sendiri
apa2 pon artikel nie mmg bestclap

ana pon ada fs
alhamdulillah setakat nie ana masih mampu
mengelakkan fitnah
dan ana gunakan fs utk landasan ukhuwah dan
ilmu...

p/s: maaflah kalau ada terasa ..tp setakat nie ana
mampu 'menjaga ' ana....thumbs uplawatlah fs anagembira
jazakallah
nurzahirah on December 30 2008 23:30:00

assalamualaikum
al-hamdulilh ....infrmation ini sgt berguna kpd ana..
insya-ALLAH..ana akn menyuruh rkn2 ana spye tdk mltkkn pic sbesr2 alam..
hehegrin
sememang sebaik2 waknita addalah wanita soleha,,waalaikumsalam
ismi_aqilah on January 01 2009 18:43:44

menarik bt0l artikel nih..menambahkan keinsafan di hati..sy akan delete gambo dlm fs myspace fb sket2..nsb baik x byk pics sy letak [ almaklumlah malas nk tggu pics tu upload...huhu]
Aidil_94 on January 03 2009 02:58:35

assalamualaikum....
bgus btol la..
hhuhu.. trima kasih pd sape yg tulis nie..
dpt menyedarkan ana..
dan antum˛.. diluar sane...
syukran˛....clap
far est on January 09 2009 19:02:15

assalamualaikum
astaghfirullahalazim.....real sad...
br hr ni ana trsdr......
terima ksh pd akhi/ ukhti....jazakallah
setinggi2 kesyukuran kpd ALLAH.......alhamdulillah....
ana akn btlkn blk ape yg ana wat sblm ini....real sad
khalifahkidz on January 11 2009 08:37:41

assalamualaikum
alhamdulillah...rupanya ada jugak ye artikel pasal nih..ana pon sbnrnya x penah letak pic ana mahupun kengkawan ana kat web memana...sbb ana rasa wanita solehah nih begitu berharga...hatta gambar pon berharga...kini ana leh la bg artikel tu kat kengkawan ana yg suka ltk gambo dlm web memasing...syukur sesangat...akhirnya ada jln penyelesaian utk masalah letak gambo sesuka ati dlm web....syukran jazilan....wink
syahnurazni on January 16 2009 04:49:39

tak pernah terfikir selama ini...
terima kasih kerana mencetuskannyawink wink
imanhunter19 on January 17 2009 00:11:00

assalamualaikum..........

alhamdulillah
insyaAllah

syukur ada artikel nie...menginsafkan ana.....kita insan biasa,bersamalah mengingati antara satu sama laen....insyaAllah...
dayahmz on January 18 2009 18:57:44

assalamualaikum
syukran jazilan..artikel yg ckup jelas...
sgt bermkne..
thumbs up
erlyna on January 19 2009 21:26:19

lin tak faham dgn semua niehmm!
syakirah91 on January 20 2009 03:24:17

sblum ni sy ada fikir.. ape pro n kontranya letak gmbar dlm page kt internet..
after reading this article i got the right answer that make me think...
artikel ni menginsafkan sy..

alhamdulillah
iejat0609 on January 22 2009 20:27:48

terima kasih .. selama ni tak pernah tersedar langsung .. niat hanya sekadar ingin berkongsi sesama rakan .. terima kasih ya wink
ar-rushda on January 31 2009 22:35:43

*assalamualaikum
*alhamdulillah
syukran di atas nasihat yang dberikan..*grin**winkwink*

seorang wanita solehah menjaga peribadi diri dgn baik,tidak mempamerkan kepada org yang dibenarkan...
Eskandar on February 09 2009 17:38:44

Citer yg bagus*clap*
Eskandar on February 09 2009 17:40:27

Ini lah citer yg bagusthumbs up
imirah on February 12 2009 19:55:01

alhamdulillah dgn artikel ni,dah myedarkn ana
sharina93 on February 12 2009 22:13:13

assalamualaikum

alhamdulillah

artikel ini sedikit sebanyak menyedarkan ana..
syukran jazilan..

iluvislam
al-Hafiz86 on February 15 2009 06:49:36

assalamualaikum, very effective pc
rossyidah on February 16 2009 03:21:04

btul2..
bru sy t'pk..sy pon byk ltk gmbr sndri..
t sy kna tkr la..thanks a lot
anah adnan_91 on February 21 2009 00:45:52

assalamualaikum
jazakallah kpd pengirim article nih
thumbs upclap
alhamdulillah sya rse brsyukur dpt skul agma..
bnyk sbbnye...slh 1nye
skul sya 2 mmg ckit sgt gmbr pljr ppuan y diambil
u ditygkn wak2 mjlis2 y diadakn...
mmg rmi y xpuas ati ngn pljr lki sbb 2...
tp skrg sya dh fhm knape xbnyk gmbr2 kmi ditygkn..
klo adepun y btul2 skema n trjga,hehe
yesyes
dn sya lbih fhm lps bc article rhsia2 y ade pd muke ppuan

amt brmnfaat!!clapclap
peace_girl on February 24 2009 07:10:06

assalamualaikum
tq 4 the information..yesgembirawink wink
adni on February 27 2009 23:46:33

ya ALLAH...
mcm ad kna dri sdr je.
insyaALLAH... akn ku cbe..
nurshazana93 on March 03 2009 16:46:45

salam...*assalamualaikum

thanx a lot....
atas peringatan tu..*tup*

taubat seh...huhuhu..
*alhamdulillah
sharifah zuliana on March 04 2009 04:17:14

assalamualaikum

jazakallah
EDENSOR on March 08 2009 06:04:50

masyaAllah

ari ni bru sy thu!!!
trima kasih atas pringatan anda....

alhamdulillahreal sadno
heart of ISLAM on March 17 2009 22:17:32

assalamualaikum
artikel ni sgt makan dalam..
time kasih utk ingatan..duh
cahaya_petunjuk445 on March 18 2009 18:10:50

assalamualaikum

pes time bace ni..

MANTHOP BANGAT!!! clap thumbs up

minta izin copy ye...

::SLAMAT BERMUJAHADAH JUGAK::


iluvislam
syauqatul_bazla on March 25 2009 11:04:11

Alhamdulillah, artikel ni sangat membantu para muslimah, women, ladies dan sesiapa sahaja yang bergelar perempuan. Sesungguhnya, wanita itu fitnah dunia dan sebaik-baik wanita adalah wanita solehah.So, bagi anda yang dikategorikan sebagai perempuan, jadikanlah artikel ni sebagai trademark untuk anda berubah......insyaAllahiluvislam
nooray on March 25 2009 19:06:27

assalamualaikum

Terima kasih kerana sudi kongsi pendapat.
beruntung kita sebagai muslimah kerana islam menjaga kita seperti ibu menjaga anak.
masyaAllah
Thanks banyak2.......
Betapa insafnya diri ini....huhuhuhu*realsad

muslimah insaf
clapclap
serikandi wardah on March 25 2009 21:30:55

assalamualaikum
Syukran jazilan.. Alhamdulillah ALLAH SWT bukakan hati ana baca article ni.. alhamdulillah
Rasa sedih pula teringatkan kwn2 ana yang beriya2 letak gmbar kt FS, siap buat foldr lg.. real sad

wahai muslimah2 jagala dirimu daripada menjadi fitnah lelaki kerana...

" CANTIK WANITA KERANA KEJERNIHAN WAJAH, MANIS WANITA KERANA SENYUMAN INNDAH, AYU WANITA KERANA KESEDERHANAAN LAHIRIAH, HEBAT WANITA KERANA KESABARAN YANG TINGGI, MULIA WANITA KEIMANAN YANG TEGUH" insyaAllah
sly gurl on March 31 2009 12:28:04

assalamualaikum
sama2 lah kite menjga aurat serta perlakuan kite ek
clapclapclap
ana_muslim88 on April 01 2009 23:17:19

assalamualaikumassalamualaikumthumbs upthumbs up

bgus pandangan anda...
just myself on April 03 2009 14:27:52

assalamualaikum
leh tayang gambo tp ngn saiz yg kecil je.....
lg satu, gambo ramai2...
thanks for artikel nie...
beri peringatan buat diri nie..
syukran awi2.......
nurdiyana216 on April 04 2009 20:49:20

assalamualaikum

peringatan utk diri sendiri juga.. kdg2 sy sendiri lupa pasal benda2 mcm ni..

aritikel yg mantap! clap
ywee zahara on April 05 2009 17:50:45

assalamualaikum

clapclap
mantap
thumbs up
humair on April 08 2009 17:21:21

syukran atas pringatan ni..
sgt memberi kesedaran pada ana....
aeLy on April 11 2009 18:12:26

assalamualaikum

syukran....

artikel yang mantapthumbs upclapclap
intelchaliph on April 12 2009 15:46:00

masyaAllah

artikel ini. sebarkan!
halfy yusuf hevil on April 15 2009 13:05:38

tgk muka pon boley buatkn rs gelojak nafsu??? erm, terpulang pada individu kn..benda2 internet ni bagus, klau guna dgn baik, baik la..klau x baik..x baik la..

jgn jd kn islam itu agama konservatif dan jumut ya kwn2 dlm segalanya..insha-Allah..sosial secara sihat dan betul..igtn utk sy juga..gembira
aleenmingdao on April 20 2009 01:40:59

alhamdulillah

ad jgak akhirnya org usulkan isu nie...


urm kgkadang ana terfikir gak....btol ker cara ana bertudung nie...


memangla tutup aurat tapi rasa mcm was2 gak la lgi...

bila baca topik sal nie dapat bgi ana tau serba sikit sal benda nie...

yesyesyesyesyes
islamIStheWAYofLIFE on April 24 2009 07:42:13

alhamdulillah

artikel ini tlh mmbri ana ksedsran~
isas on April 29 2009 12:11:12

alhamdulillah
Artikel ini juga memberi kesedaran kepada saya, InsyaAllah ini juga akan menjadi garis panduan kepada semua. gembira
inayah on May 03 2009 09:21:23

Anugerah Allah itu hanya layak dilihat berkali-kali oleh yang layak sahaja...

yes..absolutely agree with that statement..yes
zakirahazmi on May 15 2009 11:50:50

BTOILA
ALAMAK TERKENA BTG HIDUNG SENDIRI
THANKS SESANGAT COZ DAH BANYAK GAMBAR BUH KAT FRIENDSTER,,,
X PA BALIK NI KENA DELETE SEMUA LA YE,,,,,,,,,,,,
THANKS SANGAT..............
anjalina on May 15 2009 21:14:18

*assalamualaikum

ArTiKeL Ni MeMaNg BaGuS uNtUk KiTa .....Ia BoLeH mEmAnFaAtKaN kItA dAn bOlEh bAgI PeNnGaJaRaN sUpAyA KiTa JaNgAn MeLeTaKkAn gAmBaR kItA................


*clap*

WaSSaLaM...
anjalina on May 15 2009 21:14:44

assalamualaikum

ArTiKeL Ni MeMaNg BaGuS uNtUk KiTa .....Ia BoLeH mEmAnFaAtKaN kItA dAn bOlEh bAgI PeNnGaJaRaN sUpAyA KiTa JaNgAn MeLeTaKkAn gAmBaR kItA................


clap

WaSSaLaM...
pokoyo on May 18 2009 14:07:46

salam..gembira
isu lama
article simple
tapi, tetap memberi seribu satu makna..thumbs up
aleeya_mayeesa on May 26 2009 16:02:21

assalamualaikum
trma kaseh atas artikel yg byk memberi manfaat kpd kaum hawa ini..
jazakallah
muhammadzharif6236 on June 03 2009 16:25:35

betul tu. wajah anugerah Allah. bersyukurlah...
ainul_ana on June 05 2009 12:36:33

salam alayk
alhamdulillah....dgn adanya artikel ni, ana jadi tahu ttg realiti sbnrnya.
terima kasih kpd yg mengingati krn sesungguhnya ingat-mengingati dan saling memberi nasihat itu adalah dituntut..
wallahualamyes
arfa on June 05 2009 20:19:18

ye sayangilah wajah anda ya muslimah................jagalah3 jaga wajah anda.........assalamualaikumassalamualaikumyes
aqish on June 14 2009 02:51:29

assalamualaikum
duh
hermm,,
cane nk wat nih..
sy ade ms..
n ofcoz.. ms ade letak several picts..
thanx a lot..clap
artikel ni..
mmbuke pintu aty utk brubh ckit2..
doakn sy agr sentiase dpt dan menerime hidyhNyepray
ibnatwalidaini on June 17 2009 13:36:20

*assalamualaikum

Subhanallah...! Astgfirullahal azim...xsedarlah pulak ana, yang gmbr2 yg siarkan di Web tu tlh menimbulkn fitnah...Semoga Allah mengampunkan dosa2 kami yg lalai n terleka dgn duniawi....*amin
miss sunshine on June 18 2009 21:26:25

clap betul2...byk muslimah yg xsegan ambil gmbr xpkai tudung n ada yg tutup aurat...pastuh gi letak gmbar kat blog frenster myspace pesbuk n etc...siap2 posing mcm2 gaya...spatutnya sikap mcm tuh xptut kita ikut...skrang mcm satu kemestian letak gmbar kat blog n menjadi ikut ikutan...
sya_fd on June 27 2009 14:58:42

komehmm!hmm!hmm!hmm!hmm!n sy senang je,
kalu wanita x pkai cantik n kemas,
ada lelaki tgk?
silap2,jd andartu plak...
mmg jodoh d tangan Tuhan,
tp kalo x brusaha,
xde hasilnya..
pikir2kan lah..
sya_fd on June 27 2009 16:01:59

letak je gambar rumah ke,lembu ke,biri2 ke..abis cite
mas cotek on July 02 2009 14:56:43

bagOs2!!!!
ingatlah whai smua wanita di duniA!!!!!!!insyaAllahgrindancegrindancegrindance
ibtisam_daeman on July 04 2009 23:10:35

assalamualaikum
syukran ya sodikithumbs up
menginsapkn ana akhir yeralhamdulillah
ana akan cbe memperbaiki dri anainsyaAllah
amin
jannah_93 on July 05 2009 08:18:03

arikel yg bgus trutama di klngan rmaja..skrang ni bnyk lman web sosial..so mkin bnykla gmbr2 yg xdkhndaki dimsukkan utk tontonan rmai..alhmdulillh,sy bkan diklngan mreka...justeru,remja skng perlu mngambil iktibr drpd artikel ini..slmt bermhasabah...2 thumbs up
sakinah4 on July 05 2009 16:01:10

terima kasih akan anta kerana menyampaikan sesuatu yang datangnya dari Allah
Syilling on July 06 2009 15:24:49

iluvislamiluvislamiluvislamiluvislam
ASsalamualaikum.........

erm..... bagus2....... mcam 2la gambran nya.. bukan sebaliknya... hehehe..

gringringembira
students on July 09 2009 15:01:38

betoooollll 2..
stujuiluvislamiluvislamclapclap
leeya mawaddah on July 09 2009 21:58:18

masyaAllah
mcm terase jew..syukran 4 the nice article..rasa diri makin sedaryes
iluvislam
chenta92 on July 11 2009 00:02:40

assalamualaikum
yes
zety5177 on July 13 2009 18:46:55

alamak...
sy baru terkasik kat kawan semalam...

huuuu...sad cane ni...
summer on July 19 2009 15:01:29

baru saya tahu,tak boleh buat camtu,walaupun saya tak pernah buat bende-bende camtu tapi org sekeliling saya kebanyakannya tak amik peduli langsung psl hal camni..camne nak tego depa?hmm!
ryhana on July 20 2009 09:22:50

assalamualaikum
cam ni rupenye..masyaAllah
ok..sy nak g delete gmba kat frenster sy..
time kasih..time kasih..
pcpcwink winkwink winkwink wink
azima pink on July 20 2009 11:57:02

assalamualaikum

ermm...br tersedar pulak..duh

nk dlete la pic kt myspace n fs
miss_independent on July 22 2009 15:54:14

assalamualaikum ana dah buang smua gamabar ana dlm internet..ana bru sdar..thnkz k..
alhamdulillahthumbs up
mugmerah on July 22 2009 18:34:00

salam..
sy dlu penah bc article ne..but xbuat pape pon....hehee..
tp skg sy da delete sume pic sy kat tenet...sy pikir kalo nk tggu kt dpt kesedaran...ntah bl laa kan....baik kite stat kite punye perubahan ntok berubahkan...
hee..tatabahasa teruk sket...yesyesyesyesyesyahoo!
kentang90 on July 23 2009 14:16:43

assalamualaikum....artikel yg bagus sekali................
nieda_91 on July 24 2009 09:32:22

salam..alhamdulillah..trimas..
artikel nie dh bukak mata hati sy yg slama nie dh trbuka tp trlindung dek tembok china....
hehe..clap
nieda_91 on July 24 2009 09:39:33

erm..tp da prob la..sy agk x fhm 1 bnd....
erm..mcm..
gmbar tue beso..tp dh sbb tngkap gmbar rmai2 ngan kwn..
so muke pown x nmpak sgt la..
klu camtu x pe kew??...
nk tny pndapat la..patut delete jugak @ x payah..?
trimas..hmm!
mawar_berduri90 on July 24 2009 21:19:27

salam..alhamdulillah,saya mendapat sesuatu yg berguna hari ini..
mawar_berduri90 on July 24 2009 21:20:14

salam..alhamdulillah,saya mendapat sesuatu yg berguna hari ini..
asiah_az on July 28 2009 15:05:04

nice..
cat
nurhaney on July 28 2009 16:32:50

huhu....gambar je pon...dah la tutup aurat plak tu... lelaki2... xpaham saya..
oryzasativa87 on July 31 2009 00:59:48

astaghfirullah hal a'zim
terasa lak dgn artikel ni
selama ni den xtau..
walaupun dgn gambar2 yg hanya menunjukkan wajah pon boleh mengundang fitnah
ishh...serik dah lepas ni x nak upload gmbar byk2 dah kat friendster ke ape ke
sbb sebelum ni upload gmbar pon niat utk tujuan suka2 sebab suka amik gambar.sekadar nak berkongsi hobi je.

alhamdulillah.terjumpa dgn artikel ni terus buat sy tersedar.
sebelum ni patotla ade org antar komen yg berbaur menggatal semacam je padahal gambar sy biase2 je, x menjolok mata, tutp aurat
tapi tak sangka gambar tu tetap mendatangkan persepsi berlainan pada pandangan mata lelaki

sy dalam proses mendelete gmbar2 di myspace sbb pengguna2 di web tu lucah semacam je.ngeri sy tengok.
kimie on August 01 2009 21:02:38

assalamualaikum
thanks alot psl artikle nih
baru tepikir
betol gak eik!
yes
dhieya on August 02 2009 01:43:49

salam...
dulu penah baca artikel nie... tp wat x tau jek... huhu... tp bile bce lg skali... sy trs buka fs n movekan sume gmbr private ke private album... insya Allah x lama lg sy delete kot gmbr2 tu... lgpun dah lama x lyn fs... skang nie mmg x b'minat sgt pun nak buka fs... thnxz krn trs m'beri peringatan...
muslimah@qlate on August 03 2009 11:09:00


sama la kite......br sdar......adoih......
marmin on August 04 2009 10:42:27

mmg terpegun dengn artikal nie..
alhmdulillah.. ana dh dpt ilmu yg berguna..
renungkn dan beramallah wahai kaum hawa..
amin
esah98 on August 07 2009 11:02:40

assalamualaikum
mmg artikel yg bagus clap ,,dulu penah tebaca kat dlm satu grup dlm fs
p x rase nk wat pape sbb gmbr2 sume cam ok je,no prob
tp ade komen2 membina dr shbt2 sume + peringatan wat kali ke2,
rase cam kene wat sesuatu plak
thx a lot,hanya Allah yg dpt membalasnya!
ruhaya on August 19 2009 22:04:52

assalamualaikum syukran untuk artkel ni.dapat kesedaran.Alhamdulillah dapat tahu sebelum gambar dipampangkan di 'alam maya' ni.tapi camne ye klu kawan kite letak gambar kite dalam website die tapi kite tak tau???hmm!
gadis88 on August 20 2009 12:04:41

btul 2... ana ada buat blog... tp ana xletak sekeping pun gambar ana dlm blog ana...
alhamdllah... nsb bek ana trpkir bnyak kali....
budakTentera12 on August 22 2009 02:13:50

alhamdulillah
good article..clap
asadu on August 23 2009 16:19:47

sye sokong kenyataan ini...harap lebih ramai yang menyedarinya....amin
irienah on August 26 2009 12:24:13

betullah...
aduh...
buat la apa yang patut...
hehe...
tq 4 the nice info....
wink wink
princesss04 on August 27 2009 12:02:00

tq so much kpd yg post arikel nie..
good artikel..
tq sbb mengigt kn...
thumbs upthumbs up
wawa_muslimah on August 28 2009 07:17:04

assalamualaikum
syukron atas artikel diatas
saya hmpir ingin meletakkan gmbr sye d dlm fs tetapi krna teguran yg diberikanalhamdulillah ana insaf'
sam2 lah kita mengelak drpd menjadi muslimah yg keji dan sama2 lah kita mengajar diri menjadi muslimah sejati
amingembirathumbs up
maisarah_humaira on September 03 2009 23:58:25

bismillahassalamualaikum

trkene kt ana....
tp bgus artikel ni...
kite kne jge dri kte....

k..

yes

assalamualaikum
aYeShAaYyAsH on September 05 2009 18:03:51

sAlAM uKhWaTuFiLLaH..

ana bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh akhi kita tu... 3 sifat yang ada pada orang lelaki akan menjadi sifat mazmumah tetapi skiranya 3 sifat yang sama itu ada pada orang perempuan ianya menjadi sifat mahmudah... "Kedekut, Penakut & Sombong"
wanita seharusnya

Kedekut: dengan sifat tersebut ianya dapat menjaga harta suaminya. (lazimnya isteri menjadi Menteri kewangan sesebuah keluarga)

Penakut: dengan sifat tersebut wanita akn selalu ingin berlidung dengan si suami dan takut akan apa tindakan yang dilakukan akan mengundang musibah (seperti konteks mempamerkan gambar seperti dibincangkan diatas)

Sombong: dengan sifat sombong tersebut wanita terpelihara daripada usikan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

jadilah wanita yang seperti tersebut berlandaskan syariat agama... nescaya antum akan dicintai Allah SWT dan segala isi dunia waLLahu a'lam...
saudagar_unta on September 09 2009 02:31:05

salam

mmg best r
ummi_abi on September 13 2009 14:15:07

syukran alat tazkirahjazakallahthumbs upiluvislamiluvislamiluvislam
ira93 on September 13 2009 23:23:58

assalamualaikum

fuh...nasib baik saya privatekan semua gamba dalam myspace saya...
emm...tapi camne ek nk tegur rakan2 saya yg lain??hmm!
nnt diorang kate saya jelez lak..x kasi nk letak gambar diorang??

huhu..tolong jawab...helphelphelp
Abu Ikhwan on September 16 2009 14:20:27

Fitnah memang menjadi Pemusnah ummat Manusia... ianya terbukti sejak zaman Saidina Ali ra... jadi elakkan diri kita dari menjadi fitnah... insyaAllah
bloom_90 on September 18 2009 11:46:07

macam mane lau kwn2 ltak gmbar kte lam fs, fb or ms????
Ukhti Izzah on September 22 2009 00:21:34

wah!!!clap insaf2!!!real sad
lizz91_nurislam on September 26 2009 15:55:50

assalamualaikum
syukran jazilan ya!!!
terase lak .....hah~~~~
mengigil tgn ble bce,,,,
pe2 pom,tu merupakan 1 peringatan yg bermakne bg ana....
thumbs up
hati_kristaL86 on September 26 2009 16:46:15

assalamualaikum

clap

banyak-a situs pertemanan di internet mmg bisa menjurumuskan kita,, kLu tidak bisa memfiLter-a,,,
chya mtaku89 on September 30 2009 19:50:36

masyaAllah
ku dah wt clap...no
stusci_kmk on October 02 2009 04:28:47

syukran ats artikel ni..*alhamdulillah krn sy xtlibt dgn kes ni..*jazakallah
stusci_kmk on October 02 2009 04:31:00

bismillah jgalah dri kte..jd seorg islam yg sejati ekk..insyaAllah
Kariahbt20 on October 02 2009 11:44:16

assalamualaikum

elak kan meletak gambar anda di website
bimbang akan digunakan (diubahsuai)

amin

bdk_puncak on October 04 2009 21:59:35

salam.......alhamdulillah...smoge ape yg dibaca dpt diikuti.....
almiftah on October 08 2009 01:50:25

salam koblal kalam.....sye stuju ngan artikel ni...sememangnye kite selaku muslimah tk perlu pampangkan gmbr kite...klo rmai2 ok sikit kot.tp seeloknye tk yah la..klo posing lebih2 tu bek wat simpanan sendiri...waalaikumsalamwaalaikumsalamwaalaikumsalamartikel ni terpalit kat sy gak...thanks spe yg tulis ni...kite selaku muslimah cubelah ubh pe yg patut...bia perlahan2 ubah jgn drstik tkut tk kekal....
tu je yg sy dp post tuk kali ini...waalaikumsalamtata
Nurmahfuzah on October 16 2009 10:22:15

*assalamualaikum sykrn byk2 bt ukhti krn mengigatkan kita semua dari kealpaan
*no* *masyaAllah manusia ni mudah lupa
*insyaAllah sama2lah kita memperbaiki diri..*jazakallah
shauqah_mawaddah on October 17 2009 18:54:18

assalamualaikum

hehe

mengenai btg hidungku sendiri

terima kasih atas peringatan inijazakallah

thnks to my fren too who told me about this earlier
at first i'm not convinced by what she said
but now
i knew its the truth

nak kena mula bertindak dr skrg ni

insyaAllah
insan khilaf on October 19 2009 15:53:17

assalamualaikum

Terima kasih kerana mengingat kan dan mengambil berat tentang sahabat-sahabat muslimah.. saya bukanlah muslimah yang baik, tapi dengan nasihat dan ajaran yang diberi melalui artikel2, saya akan berubah kepada ynag lebih baik..
anis soleha on October 20 2009 16:27:04

assalamualaikum
thanks 4 remind me....gembira
hijrah farhan on October 22 2009 21:36:06

masyaAllah

sangat2 lah terasa n menyesal...
macam tu upenyer ek???
patutlah ader kawan laki tu komen ...
dia gtau kat sy kate xelok letak gambar...dok tonjol2 muka...
rupanya nih lah sebabnya yerr...
adussssss....
hijrah farhan on October 22 2009 21:39:18

but... kalu letak gambo adek2 kita yg pempuan yg berusia 12 tahun kebawah xpa ka???
diaorang belom akil baligh agi... mcm xpr jer... yer ker???? entah....
pendapat2...raser2nyer boleh kot kan?????huuuuuuuuyesthumbs up
allah is the best on October 24 2009 11:04:38

assalamualaikum

emm,slalunya dlam friendster,myspace memang diorang wajib ltak gmbar..
x taw lar napa,klau ana lak,ana cuma taruk gmba kucing jek..
hem,lbih slamat kan..
tapi ana pun da mlas nak lyan2 fs,myspace
senang2 ana cancel jerk account,abis citer..

jazakallah


clapclapclapclapclapclapclap

iluvislamiluvislamiluvislamiluvislamiluvislamiluvislam
byehello on October 25 2009 13:29:52

assalamualaikum....bagus betul artikel ni.....sya copy and paste kat myspace...biar t'rasa skit kwn2 sya yg bca tu....
syafiqahsolehah on October 28 2009 21:36:57

assalamualaikum

terima kasih atas peringatan yang diberikan.itulah tugas manusia terhadap org lain.iluvislam
norzarifah on November 04 2009 12:50:39

assalamualaikum
isu yang amat sesuai diutarakan...wink wink..ini dapat memberi ksedaran muslimah2 yang berada diluar sane yang tidk menyedari tentang permasalahan ini...
iluvislamiluvislamiluvislamclapclap
wahidah_jade on November 11 2009 21:25:25

assalamualaikum
saya rasa awak betul... terima kasih kerana telah menyedarkan saya..insyaAllah saya akan lakukan apa yang patut saya lakukan dari dulu..jazakallah semoga anda mendapat keberkatan dari Allah..aminwink wink
mubtadi_hajaru on November 18 2009 17:40:57

assalamualaikum
thax..selama ni ana tak sedar kesilapan ana..duh
anaSURIA on November 20 2009 15:39:07

thank...article yg menarikthumbs upthumbs up

ana pun xska nk ltak gambar lam fs ke ape2 ke...rasa cam murah je...free2 orang tengok
pulak 2 klu de gambar mesti nak letak gambar yg ala2 cun je kan...hipokrit tulno

*yg xbestnye ade lak kawan yg ltak gambar kte skli lam dia punyer fs...*
SaFFi on November 22 2009 10:26:49

skang bru thu kbenaranya... s'benarnya sy gak mletakkan gmbar sya dmka dpan... tp slepas mmbca artikel nie..
*winkwink**insyaAllah
nur_terumisha on November 24 2009 21:10:07

alhamdulillahiluvislam
bagus artikel ini..
baru sy tahu..
lgpn seblum nie sy pn xsuke..
untuk menambah pengetahuan..
insyaAllahyescloud 9
adam dan hawa on November 25 2009 10:08:48

alhamdulillah...nsb baik sy tak pernah..jgn ktkn ltk gmbr kat website,bagi dgn kawan muslimah pun susah...mak da pesan,jgn bg gmbr dgn orang...hehehe
hana_91 on November 25 2009 15:41:55

alhamdulillah dberi ptunjuk utk bca article ni...
ana dh pun delete smua pic ana...
tp yg dh brlalu x dpt nk bt ape...
insaf...
HAYATI CINTA ISLAM on November 30 2009 21:29:17

assalamualaikum...
diharap muslimah2 yg ade meletakkan gmbar
di myspace,friendster dan sebagainye
dapt berfikir masak2...pc
fatin_green on December 02 2009 10:06:31

bismillah
satu artikel yang bergune untuk sume muslimah...
winkwinkwinkwinkwinkwinkwinkwinkwinkwinkwinkwink
mustjayd on December 03 2009 20:12:22

lepas ni jgan buh dah pic...

muslimin xmau tngok....no

http://www.dapatwang.com/?id=syarkhi
missfasya on December 04 2009 09:18:53

"Rahsia Bagaimana Sesiapapun Boleh Turun 3-6 kg Hanya Dalam 10 hari!"
Sila Lawati SIHATLANSING.COM
suzie255 on December 05 2009 13:43:28

setuju ngn azim..betol..xkn pmpn je yg nk kena hentam..walopun mg dah di hadiskan n dah termaktup dalam al quran..lelaki pun kena jaga gak...kan islam tu adil...kalo semuanya asyik pmpn je jgn kn sy je yg rimas..yg bukan islam pun takut nk masuk islam...ape pun aurat perempuan wajib d jaga dr pndgan mata laki...catyes
Hidayah93jiejah on December 06 2009 03:21:01

bismillah
assalamualaikum
Kita sbagai umat Islam hendaklah saling ingat mengingatkan. Yg baek kita ikutkan, jg x baek kita jauhkan.. alhamdulillah pintu hati tbuka stelah m'baca artikel yg sgt b'guna ini. wink wink
Artikel nie sgt bgus n...'pedass'..huhu hehehe
hmm! rasenye ana akan bizy coz nak delete gmbar2 kat Facebook, Blog, Friendster, Tagged, Zorpia, Flixter dan bnyk agiw..sobsob Ym pon gaks..
alhamdulillah ana kini sedar..
Sama2 la kita ingat mngingatkan ea..comfort
Dan, tak kra kaum Adam mhupun kaum Hawa, masing2 m;punyai t/jwb t'sendiri. Tiada yg perlu disalahkan, semuanya t'gantung pada keimanan dan 'penjagaan' kita..

p/s: jaga diri, jaga aurat, jaga iman, jaga hati, jaga pandangan mata...pray
Ibnu Abdul Wahab on December 07 2009 01:26:34

assalamualaikum

tepat skali.. pernah jge mmbaca artikel ni.. syukran..:D

jazakallah
tou aii on December 10 2009 23:13:34

mmg kne pada diri sendiri....real sad
tpi msih blum terlambat untuk men'delete' gmbr2 yg sedia wjud terpapar di layar skrin org lain.....
alhamdulillah
misi brmula dari sekarang....caiyok2thumbs upthumbs up
khazinatulasrar95 on December 12 2009 21:32:17

assalamualaikum
bismillah
dunia ini ibarat perhiasan
seindah hiasan wanita solehah
amin
syukran ya ukhti
supersorman on December 14 2009 14:23:31

bagus satu teguran yang berani.ana tabik
Hanis95 on December 15 2009 12:48:57

ana br merancang utk meletakkan gambar dkt fb ana... gamba yg ana maksudkn ialah gamba yg biasa je.. tidaklah posing t'lebih.. kat dlm gambar tu pun tidaklah gamba sorang dua.. ada beberapa orang la... kalo mcm 2 blh x ana ltk gambar tu??? bukannya apa, itu sebagai kenangan ana dan kwn2 ana... kami berada 1 kls selama 2 thn.. thn dpn tetiba pengetua sklh suruh tukar kls.. jadi itu sbagai kenangan kami... blh x ltk gamba 2??????????? gamba 2 ana xde... kwn ana yg ade.. die cdg nak ltk kat situ.. hrpnye bg cadangan secepat mungkin sblm dia ltk gambar tu... hmm!
fk_taufik92 on December 17 2009 07:45:14

jom ramai2 sebar artikel ni..moga2 boleh sedarkan 'mutiara' islam di luar sana..
hokage on December 19 2009 15:59:34

bismillah

ana stuju dgan anta...

mmang bnyak muslimah y mnutup aurt scara rapi..

ttapi mnjukkan /mmamirkan wajah mereka..di blog2 dan sebgainya..

ia mngkin akn mnyebabkn zina hati dan mta bg ssetengah kaum adam..

renungilah wahai muslamh....

tepuk dada tnya iman
ila_lucky on December 20 2009 21:32:18

syukran atas peringatan ini...
aniza89 on December 24 2009 11:09:34

jom ziarah link ni..
http://bit.ly/5JOVKn
yes
nurulnazirah on December 24 2009 15:51:39

em,,

thanx ats artikel yg tlah mnyedarkn ny...

buat pe ltak gmbr kn,,,

kalo jelajah MS je,,
da mcm2 gmbr pose xsnonoh kte dpt tgk,,

hurm,,
sy pon same. actually,,
bace ny baru tahu..masyaAllah
k-mi on December 27 2009 20:30:35

hm....
bgs la 2...
x trlambat tuk kte sdr atas sgale kslpan kte...
tahniah kpd sesiapa yang sedar akan kesilapan yang telah dilakukan...
kurniaan Allah yang paling besar telah anda perolehi...
hidayah Allah...
thumbs upclap
iluvislam
dyra_lavender on December 28 2009 12:02:01

mohon copy untuk blog ana yer..
skdr renungan semua..
cahyasufi on December 28 2009 13:48:12

assalamualaikum

alhamdulillah..sinar keinsafan trbit dlm diri yg pnuh dngan kekhilafan ini!!

syukran jazilan!!

smoga drku tegar dlm mngharungi playaran d era globalisasi ini..insyaAllah

YA ALLAH...
janganlah KAU brpaling driku stelh KAU kurniakn aku hidayahMU..
daxemo_nana on December 28 2009 15:30:08

assalamualaikum
dulu saye pun ske letak pics saye di mane2 social network..
jdi cammane ttbe sye terase macam x elok..
sow saye buang semua pics tu untuk tatapan sndiri dan kuarge...gembira
bila jumpe article neh...
ada betulnya juga tindakan saye..hehehe
dah x dganggu macam dlu..
alhamdulillah
iluvislam
si gadis on December 28 2009 20:02:45

assalamualaikummasyaAllah

ia menyedarkn saye...
thx nye,,,clap
dasha on December 29 2009 15:29:15

bismillahassalamualaikum

semenjak ana membaca artikel di atas,terdetik hati ana seketika.

'ya allah'

ana terus DELETE akaun friendster ana.

sesungguhnya allah lebih mengetahui.

'ya allah,ya allah,ya allah
bluE_bErrY on December 30 2009 12:44:27

clapthumbs up
alhamdullilah...
dh dlete sume gmbO kt fs n etc...
bgus artkel nie...
mmbri ksdran kpd muslimat2 yg len..
insyaAllah
pembela islam on January 03 2010 12:26:37

assalamualaikum
artikel yang bagus!clap
memberi kesedaran kepada ana.syukran
pembela islam on January 03 2010 12:52:08

assalamualaikum
artikel yang bagus!clap
memberi kesedaran kepada ana.syukran
achik_solehah on January 04 2010 12:26:31

assalamualaikum

Nasihat yg cukup berhikmah buat semua muslimah. Jazakallah kpd yg sudi berkongsi nasihat ini. Diharap muslimah semua dapat memelihara diri dgn baik. Jadikan hari ini lebih baik dari semalam. thumbs up
aisyatul_huda on January 07 2010 12:05:50

assalamualikum sume.....tapi..camna pulak klu kita ikut satu pogam tu..diorang mek gamba kite,pastu save..camne....sadsad
adikrinduDIA on January 15 2010 16:43:52

assalamualaikum
hurmm...gembirathumbs up
ana AqIdAh on January 19 2010 16:39:35

assalamualaikum terima kasih atas artikal yg baik ini.... alhamdulillah dengan hati yg ikhlas dah buang dah fs... tagged n fb lg... tp ana dah letak pic len... teringat ngn hamba Allah prnh tegur ana jgn letak pic sendiri ka tgged... mula2 ana dgr n terus tukar profil pic... x lme pas tue ana ltk balik pic ana walpon x posg lebih2...hehe alhamdulillah skali lg ana mmg benar2 insaf pas bc artikal nie n ana mmg dah jatuh cinta sgt2 ngn iluvislam hope muslimah2 d luar sn pon sm gak... x kurg gak ngn kaum adam...hehehe clappray
ana AqIdAh on January 19 2010 16:40:28

assalamualaikum terima kasih atas artikal yg baik ini.... alhamdulillah dengan hati yg ikhlas dah buang dah fs... tagged n fb lg... tp ana dah letak pic len... teringat ngn hamba Allah prnh tegur ana jgn letak pic sendiri ka tgged... mula2 ana dgr n terus tukar profil pic... x lme pas tue ana ltk balik pic ana walpon x posg lebih2...hehe alhamdulillah skali lg ana mmg benar2 insaf pas bc artikal nie n ana mmg dah jatuh cinta sgt2 ngn iluvislam hope muslimah2 d luar sn pon sm gak... x kurg gak ngn kaum adam...hehehe clappray
focya on January 20 2010 15:48:47

alhamdulillah ...

ana dah delete pic ana ... ana dah insaf grin

x nak dah ltk pic comey2 kat fs ... tagged @ tmpt lain .. hehehe

syukran !!
muslimah96 on January 22 2010 09:52:07

hmm!goodgrindancegrindancegrindance
nurul keyna on January 23 2010 11:47:47

bismillah

alamak!!!!!!!!!!!trkne btang idung sndri la lorh.......

thanx yup coz egtkn ana.......

jazakallah........[/b][/b]
malisa on January 29 2010 04:40:25

assalamualaikum

tq kpd y sentiasa berpesan ke arah kebaikan
emm..rupe2 nye gambar y bertudung juga boleh mengundang fitnah..no
family inspiration on February 03 2010 19:27:50

assalamualaikum

syukran sangat2 kerana memberi peringatan..

saya mula sedar akan kesilapan saya..

insyALLAH saya akn mula berubah..


insyaAllah

doakan saya ya..comfort
kiki219 on February 08 2010 17:04:54

dari dulu lagi kiki tidak gemar orang lain mengambil kiki sembarangan....walaupun kiki aktif berjumpa dengan rakan-rakan. kiki tidak gemar orang lain mengambil gambar kiki...kiki bukanlah manusia yang sempurna...dan akui kelemahan diri...sad
tobiastass on February 08 2010 19:14:37

What is up everyone? My name is Jessica. I am from Slovakia. I am new to the forum and just wanted to say hi.. I hope I posted this in the right section on your forum... keyword,
mrsgurl on February 09 2010 21:28:05

hmm!hmm!hmm!yesyesyesyeshmm!hmm!yesyes
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Search

 Advanced
spacer
Iklan @ iLuvislam


Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
Klik Di Sini
spacer
Kalendar Hijriah
spacer
Renungkan..
"Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya."
spacer