Kategori: Kepimpinan

 • inversion-redes-sociales

  Speak with Charm and Charisma

  What do you understand by the word Charisma? I have a friend named Rahmi. The whole office knows that he is very busy. He is in charge of 3 persons’ portfolios so rarely goes out even to lunch. He seems to be glued to his desk every day. However, quite amazingly, despite having so little […]

 • Leadership1

  Pengaruh dan Kuasa : Yang Mana Lebih Utama?

  Assalamualaikum dan salam tautan buat seluruh warga pembaca. Semoga anda semua berada dalam lingkungan cahaya kebenaran yang berupa iman walau di mana jua anda berada. Pada hari ini penulis berasa terpanggil untuk sama-sama berkongsi beberapa perbincangan mengenai KUASA dan PENGARUH. Seusai membaca artikel Ustaz Hasrizal Jamil yang bertajuk Kepimpinan : Antara Kuasa dan Pengaruh, penulis […]

 • leadership

  Etos Kepimpinan

  Politik kekuasaan tidak boleh terpisah atau berpisah secara sengaja daripada politik keagamaan. Jelas bahawa Rasulullah pernah sebut berkenaan dengan kepemimpinan: “Seseorang yang ditetapkan Allah (dalam kedudukan mengurus kepentingan umat, dan dia tidak memberikan nasihat kepada mereka (umat), dia tidak akan mencium bau syurga”. (Hadis Bukhari dari Ma’qil bin Yasar RA) Satu amaran keras daripada Allah […]

 • 1456606_578857465519485_1730918531_n

  Mahasiswa Produktif

  Sejak saya dan rakan-rakan pengasas iluvislam bergiat aktif dengan iluvislam pada September 2006, Allah beri saya peluang untuk ‘interview’ beratus-ratus calon mahasiswa dan graduan untuk samada menjadi staf iluvislam atau volunteer iluvislam. Sepanjang pengalaman itu, saya dapati sangat ramai mahasiswa dan graduan kita yang belum mencapai tahap yang memuaskan bagi saya untuk ‘hire’ mereka. Bila […]

 • alt

  Perjuangan Bumi Palestin

  Dunia Palestin adalah bumi yang suci kerana di situlah terletaknya Masjidil Aqsa yang menjadi kiblat pertama umat Islam pada zaman Rasululluh SAW. Namun kesucian tanah suci itu telah dicabul oleh musuh umat Islam sendiri iaitu Israel.

 • alt

  Rasulullah Idola Terunggul

  Nabi Muhammad SAW merupakan contoh teladan dan idola terunggul dalam meniti arus kehidupan yang penuh pancaroba. Sama ada sebagai pemimpin negara ataupun pemimpin di dalam rumahtangga, baginda merupakan contoh teladan yang terbaik kerana memiliki sifat-sifat yang terpuji sehinggakan baginda telah diberi gelaran Al-Amin oleh masyarakat Arab Quraisy kerana kejujuran baginda dalam setiap perbuatan dan perkataannya.

 • alt

  Alangkah Indahnya Jika Pemimpin Menjadi Imam

  Belia adalah aset atau harta yang sangat berharga kepada negara. Merekalah tonggak kekuatan negara serta pewaris kepada kepimpinan negara. Bagaimanakah yang dikatakan belia yang mampu memimpin negara?

 • alt

  Belajar Kehidupan Daripada Katak

  Tandas di pejabatku yang terletak di Senawang pernah dimasuki oleh seekor katak. Kisah ini berlaku setahun yang lalu. Pejabat lama ku terletak di tingkat tiga. Sungguh penat jika mahu memunggah naik dan turun barang-barang untuk ke program. Ini juga merupakan salah satu sebab utama kami berpindah ke pejabat baru (rumah sewa).

 • alt

  Belajar Kasih Ibu Daripada Seekor Lembu

  Pada satu hari yang damai, hujan sedang turun renyai-renyai, aku keluar daripada rumah untuk menuju ke satu tempat.

 • lelaki

  Dia Pemuda Yang Paling Bersemangat!

  Dai’e ibarat tiram di laut. Dihiris pepasir tercalarlah ia. Sungguhpun terluka tetapi dipendam. Sungguhpun pedih tapi tetap disimpan. Namun akhirnya dibalas mutiara berharga. Perjuangan Islam bukannya ada pilihan tetapi satu amanah Allah.Menuntut seribu pengorbanan bagi sesiapa yang dihatinya terselit iman dan Taqwa dan sedar dirinya bertuhankan Allah.

 • alt

  Futur : Segera Bangkit atau Gugur

  Kes A “Memang biasanya aku ligat tetapi sekarang ini aku tengah down-lah. Kau teruskanlah apa yang kau rasa baik untuk persatuan kita.”

Tarbiyyah Kreatif
Kembali ke Atas